Back to top

Red cedar chalet onderhoud

Advies op maat

Red Cedar Chalet

Onderhoud van Red Cedar houten chalets met transparante houtafwerking

Het onderhoud aan chalets en recreatiewoningen met een Red Cedar-houten gevelafwerking hebben belangrijke aandachtspunten. Het gebruik van de juiste verfmaterialen, gereedschappen en juist onderhoud voorkomt veel herstelwerk. Verkeerde keuze in werkwijze en verf/beitssysteem geeft grote kans op scheurvorming, vochtaantasting en onthechting!

Onze jarenlange ervaring in onderhoud van deze chalets delen we graag. Zodat je chalet weer voor jaren beschermd is!

Veel red cedar chalets hebben een leeftijd (ca 25 jaar) waarbij gebreken aan het hout en afwerkingssystemen zichtbaar wordt. Het is vaak onduidelijk welke verf/lak systemen er in het verleden zijn gebruikt en niet alle lagen zijn goed aangebracht en voorbereid. Daardoor onthechten deze en zorgen ze voor vochtopsluiting. Dat zorgt voor kleurbondheid: donkere verkleuringen, tot aan aantasting van het hout achter de verffilm.
Door verkeerd schuren ontstaan krassen, deuken en beschadigingen in het hout wat niet eenvoudig te herstellen is.

Veel chaleteigenaren hebben met eenvoudig onderhoud aan het afwerkingssysteem het chalet jarenlang bijgehouden, maar ontstaat er altijd een moment waarbij groot onderhoud nodig is. Om hierbij goede afweging te kunnen maken, helpen we je graag met een onze inzichten en kwaliteitsmaterialen en gereedschappen waarmee je snel een prachtig resultaat behaalt!

Advies op maat

Naast algemene aandachtspunten zijn er bij jouw chalet altijd specifieke aandachtspunten. Maak een afspraak om deze punten door te nemen. Neem foto’s mee van de situatie, dat praat een stuk makkelijker!

Beglazing

Het glas van ramen en deuren in red Cedar chalets is meestal geplaatst in siliconenkit. Dat is niet overschilder baar. Bij het vervangen van het verfsysteem is het vervangen van deze kitranden door een overschilderbare beglazingskit belangrijk. Zeker op de liggende kitnaden is het belangrijk dat het waterdicht en afwaterend wordt aangebracht.

Zelf doen of laten doen?

We helpen je graag met het juiste advies, verfmateriaal en gereedschappen om snel een topresultaat te halen.

Zoek je een schilder om het te laten doen? Neem contact met ons op. We organiseren we het graag voor je. Ons netwerk van specialisten hebben jarenlange ervaring in het onderhoud van red Cedar chalets en er zijn verschillende referentieprojecten te bezoeken.

Eigenschappen Red Cedar-houten gevelbekleding

Red Cedar is een zachte houtsoort. Redelijk buiten duurzaam, zacht vanwege een lage dichtheid, vrij van noesten en veelal als rabatdelen of sponningdelen toegepast.

 • Red Cedar heeft een grote en fraaie kleurvariatie: van lichtgeel tot roodbruin.
 • Duurzaamheid: het hout is van nature erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 2).
 • Impregneerbaarheid: het is moeilijk te impregneren
 • Gewicht: Red Cedar is erg licht (volumieke massa: 370 kg/m3).
 • Bewerken: met de hand en machinaal is Red Cedar goed te bewerken maar erg zacht en daarom gevoelig voor beschadiging.
 • Spijkers en schroeven:  Let op! Doordat het hout zeer zacht is, dient u voorzichtig te werk te gaan. Bij schroeven gaat de schroef er sneller gemakkelijker door dan andere houtsoorten. Voorkom inwatering door te diepe spijkers/nagels/schroeven.
 • Afwerking: Wilt u de authentieke kleur van Red Cedar behouden, dan dient u het hout te behandelen. Gebruik hiervoor een gekleurd beitssysteem op basis van lijnolie: vochtregulerend, flexibel en UV-bestendig. 

Goed gereedschap is het halve werk!

 

Als officieel Festool dealer hebben we een compleet assortiment professionele Festool-schuurmachines en Festool-stofzuigers in de verhuur waarmee je snel, doeltreffend en veilig werkt. Dat bespaart veel tijd en stofoverlast, omdat vrijwel al het stof wordt afgezogen door stofzuigers.

Red Cedar is erg zacht en het schuren van deuken in het hout is snel gebeurd en onherstelbaar. Daarom is de juiste schuurmachine essentieel. Roterend schuren met de Festool Rotex voor de grote vlakken met veel schuurwerk, excentrisch schuren met de Festool RTS of DTS 400 voor fijn schuren en lineair schuren met de Festool LS130 voor de rabatgroeven. Vergeet de stofzuiger niet! er komt ca 1 vuilniszak vol stof van 1 chalet.

 

We adviseren je graag op maat. De machines zijn per dag te huur. Tijdig reserveren is gewenst, want dan zorgen dat de machines beschikbaar voor je zijn.

Overschakelen naar een dekkend verfsysteem

Wanneer een dekkend verfsysteem wordt aangebracht, en het oude systeem niet volledig wordt verwijderd, kunnen hierdoor gebreken zoals onthechting en vochtophoping ontstaan. Daardoor kan het hout alsnog aantasten en kan blaasvorming ontstaan.

Daarom is het advies altijd het volledig verwijderen van de oude lagen.

Door meer spanning op de oude verflagen, kunnen deze alsnog onthechten van elkaar. De nieuwe laag hecht wel op de vorige ondergrondlaag (bij schoonmaken en opruwen), maar de oude verflagen kunnen dan ten opzichte van elkaar onthechten.
Dit omdat vorige verflagen niet altijd degelijk zijn aangebracht.

Daarnaast kan condens of lekwater uit de spouw zorgen voor vochtbelasting achter het systeem. Een vochtregulerend systeem kan dan wel waterdamp reguleren, maar kan geen overmatige waterbelasting aan. Dit kan zich uiten in blaasvorming waar water in opgevangen zit. Gebruik daarom altijd vochtregulerende houtverven.

Ook kunnen sommige houtsoorten bloeden. Hierdoor treedt kleurstof of hars uit het hout. Op houtkleurige donkere afwerkingen is dit vrijwel onzichtbaar. Op een dekkende lichte kleur tekent dit veel meer en valt het ook direct op.

Bij donkere kleuren worden de planken op de zonzijden warmer dan voorheen, wat werking van het hout kan versterken. Dat kan in de naden tot scheurvorming leiden. Bij overmatige vochtbelasting vanuit de ondergrond zorgt opwarming door de zon voor een hogere dampdruk en zelfs onthechting als bijvoorbeeld blaasvorming.

Scheurvorming in de lengterichting van het hout duidt op sterke wisselingen van het vochtpercentage. Dat kan ook langere tijd geleden zijn geweest. Door gebruik van een vochtregulerend systeem is het hout toch goed te beschermen.

Zelf doen of laten doen?

We adviseren je graag met de keuze voor het juiste verfysysteem: mat, zijdeglans of hoogglans, uiteraard vochtregulerend, watergedragen of juist oplosmiddelhoudend. Lijnolie gebaseerd of juist watergedragen houtbeitsen? In welke kleurstelling?

Neem gerust contact op, we helpen je graag!

Wil je graag meer informatie of een advies op maat?

Laat het ons weten via het contact formulier (hieronder) of bel naar onze showroom.

We kunnen op aanvraag ook een informatiepakket toesturen.

 

 

Vraag nu een informatie pakket aan:

Zelf doen of laten doen?

Is je recreatiewoning toe aan groot onderhoud of is een deel toe aan vervanging? Wij zijn gespecialiseerd in onderhoud & renovatie van kleine en grote projecten. Benieuwd naar ons onderhoudspakket, vul je gegevens in voor een informatiepakket over het groot onderhoud van uw recreatiewoning.

Advies

Uiteraard kunt u ons bereiken voor persoonlijk advies. We zijn bereikbaar op 0342 22 40 74 of u kunt natuurlijk langskomen in onze showroom. Het maken van een afspraak is wenselijk, zodat we voldoende tijd voor je kunnen maken.

  Red Cedar onderhoudspakket

  Onderhoud van Red Cedar houten chalets met transparante houtafwerking